Pålitlig kommunikation för Trossnäs Fältrittklubb
Trossnäs Fältrittklubb ligger utanför Karlstad och är en liten ideell, anrik klubb och den enda klubben i Värmland som arrangerar sporten fälttävlan, vilket kan liknas med ridsportens formel 1. Klubben består av ca 30 medlemmar och arrangerar även lokala dressyr- och hopptävlingar, men fokuset ligger på fälttävlan.
Fälttävlan är en OS-gren och består av tre delmoment; dressyr, banhoppning och terräng. Den som lyckas bäst i alla tre moment vinner. Terrängen är mest fartfylld och utmanande, där ekipagen rider en bana i skogen eller på fält i hög fart med icke rivbara hinder av olika karaktär. Terrängritten går på tid och man ska varken ha hinderfel eller tidsfel för att vara felfri. En utmaning är att ha en häst som är bra i alla tre grenar, fälttävlan kräver alltså en mycket allsidig träning. Hästarna behöver både vara lydiga, starka, bra på att hoppa, ha bra kondition och framför allt vara modiga.
Anna Magnusson Glans är 22 år gammal och har tävlat fälttävlan sedan 2011. Hon är född och uppvuxen i Karlstad och Trossnäs FRK är den klubb hon tävlar för. Hon började med fälttävlan eftersom hon anser fälttävlan vara den mest kompletta och utmanande grenen inom ridsport. Anna höll på med endast banhoppning först, men bytte gren 2011 eftersom hon ville ha mer fart och spänning! Det finns inget som kan konkurrera med hästens lycka och adrenalinkicken man får i terrängen.
Annas tävlingshäst heter Tick-Tack, han är en valack född 2004 och de har tävlat ihop sedan 2016 och är nu ett riktigt sammansvetsat team. Tillsammans har de ridit internationell fälttävlan, tagit brons i lag-SM två år i rad samt är med i en ungdomssatsning från Svenska Ridsportförbundet. De har vinster och placeringar upp till och med CCN2*-S klass och tog DM-guld 2018. Anna är även uttagen till Elitidrottsuniversitetet sedan 2018, vilket gör det möjligt att kombinera universitetsstudier med fälttävlanssatsning.
Icoms radioapparater har en nyckelfunktion i Trossnäs tävlingars terrängmoment. I fälttävlan går det fort, det är stora avstånd och säkerheten för häst och ryttare är högsta prioritet. Med hjälp av Icoms radioapparater kan hinderdomare, ambulanssjukvårdare och veterinärer kommunicera obehindrat i skogen under tävlingens gång.
Fälttävlan är en av världens farligaste sporter, och effektiv kommunikation kan vara skillnaden mellan liv och död om olyckan är framme. Tack vare att radioapparaterna har olika kanaler, bra räckvidd, bra ljud och fantastisk batteritid kan man kommunicera effektivt och säkert under hela terrängmomentet. Man måste kunna lita på tekniken och det kan man med Icom säger Anna